Selamlar,
Bu yazımızda sezon 5'te uzun zamandır gördüğümüz bir şampiyon olan Sivir'den bahsedeceğim. Özellikle belirtmek isterim ki, yazımda kullanacağım tüm bilgileri kendim derledim. Sadece eklemiş olduğum videolar bana ait değildir.
Neyse...
Sivir'in sezon 5'te ne kadar çok seçildiğini hepimiz biliyoruz. Ancak ne kadar çok seçildiğine gelmeden önce 'Sivir neden seçiliyor?'' sorusu üzerinde durmak istiyorum. Çünkü bir şampiyonun neden ve nasıl seçildiğinin mantığını iyi bir şekilde çözebilirsek, meta içerisindeki taktiklerin ve stratejilerin çeşitliliğini de o kadar çözüp, arttırmış oluruz.
A. Sivir'in Önemi
Mobilite Deryası: Sivir
Sivir dediğimizde, şahsen ilk olarak aklıma ultisi geliyor. Güncel metaya baktığımızda, hareket hızının ve mobilliğin ne denli önemli olduğunu tahmin etmek zor değil. Çünkü şu an metada, kitle kontrol etkileri bulunan şampiyonlar bolca mevcuttur. Bu yüzden mobillik/hareket hızı gibi değişkenler çok büyük değer kazanıyor. Aynı zamanda Sivir'in ultisi sayesinde takım savaşı başlatma potansiyeli oldukça yüksek diyebiliriz. Sivir'in ultisi sayesinde fazladan kazanılan mobilite sayesinde, takım savaşını başlatabilecek şampiyonlar rakibin kitle kontrolünden (yavaşlatmalar) potansiyel olarak daha az etkilenmesine sebep olurlar. Profesyonel arenada, bu çok büyük bir artıdır. Çünkü baktığımızda, takım savaşını doğru başlatmak - doğru devam ettirmek gibi faktörler savaşı kazanıp, global görevlere dönüştürmenizi sağlayacaktır.
Öte yandan ultiniz sayesinde takım savaşlarında rahatlıkla pozisyon alıp, pozisyonunuzu değiştirebilirsiniz. Bir saldırı gücü için belki de en büyük nimetlerden bir tanesi, pozisyon değiştirme olgusudur. Pozisyon değişikliği ve uygun pozisyon alımı sayesinde, rakip takıma çok büyük oranda hasar bırakabilirsiniz. Son olarak Sivir'in pasifi sayesinde vur-kaç (kite) yaparak hareket hızı kazanıp yine aynı şekilde pozisyonumuzu değiştirebiliriz.
Koridoru Kontrol Etme & Koridorda Durma Özelliği
Sivir'in ultisi ile beraber takım savaşlarındaki öneminden bahsettik. Aynı şekilde Sivir, koridor safhasında rahatlıkla durabilecek bir yapıya sahiptir. Özellikle Büyü Kalkanı (E) sayesinde rakip takımın dürtülmelerinden rahatlıkla kendisini koruyabilen bir yapıya sahiptir. Diğer bir taraftan Bıçaklı Bumerang (Q) ve Seken Atış (W) sayesinde koridoru rahatlıkla ittirebilir ya da rakiplerini dürtebilir. Bu noktada Sivir, hem agresif hem de pasif bir yapıya sahiptir. Bir taraftan Büyü Kalkanı ile koridorunda pasif durabilirken, diğer yetenekleriyle takasları başlatıp ya da devam ettirip agresifleşebilir. Öte yandan Büyü Kalkanı (E) sayesinde rakip ormancının baskınlarını engelleyebilirsiniz. Bu da bir Saldırı Gücü Taşıyıcı'sı için büyük bir önem arz etmektedir.
B. Sivir'in Seçilme Oranları
Aşağıdaki bölümlerde oyun içerisindeki sunucularda (Kore/Çin) Sivir'in seçilme oranlarını sizlerle paylaşacağım.
1. Çin
x9 - İlk Seçim
x10 - İkinci Seçim
x7 - Üçüncü Seçim
* 32 Oyunda 26 Seçim
Yukarıdaki bölümde Çin sunucusundaki lig ve finallerde Sivir'in seçilme oranlarını ekledim. İlk olarak 32 maçta 26 defa Sivir'in seçilmesi, bir şampiyonun seçilme oranı olarak büyük bir yüzdeye sahiptir. Bu da oyun içerisinde Sivir'in ne denli önemli olduğunu bizlere gösteriyor. Öte yandan seçim/yasaklama ekranında, yapılan seçimlerde ise Sivir'in birinci ve ikinci seçimlerdeki seçilme oranının fazlalığı da, takımlar için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Yukarıdaki ilk ve ikinci seçimlerde Sivir'in alınma oranının yüksek olması, takımların taktiklerinde Sivir'in büyük bir parçasının olduğunu da işaret etmektedir. Bu da başta takım savaşları olmak üzere koridor safhası gibi unsurları da büyük ölçüde etkilemektedir.
Yukarıdaki video, LPL finallerinde karşı karşıya gelen EDG ve LGD takımlarının maçından bir kesittir. Daha önce belirtmiş olduğum takım savaşlarındaki Sivir'in etkinliğini çok güzel gösteren bir video olduğunu düşünüyorum.
Videodan aldığım kesitte ise Deft'in bir taşıyıcı olarak nasıl pozisyon aldığını görüyoruz. Ok yönü ise Sivir'in takım savaşındaki hareket alanını gösteriyor. Burada önemli olan nokta ise Sivir'in ultisi + pasifi sayesinde kazandığı hareket hızı ile beraber pozisyon değiştirmesidir.
Bu pozisyonda ise Sivir, Büyü Kalkanı (E) sayesinde Lissandra'nın yeteneklerinden rahatlıkla sıyrılabiliyor. Daha sonrasında ise Sivir, toplayıcı özelliğini kullanıp rahatlıkla olmuşları topluyor.
Videodan aldığım kesitte ise Deft'in bir taşıyıcı olarak nasıl pozisyon aldığını görüyoruz. Ok yönü ise Sivir'in takım savaşındaki hareket alanını gösteriyor. Burada önemli olan nokta ise Sivir'in ultisi + pasifi sayesinde kazandığı hareket hızı ile beraber pozisyon değiştirmesidir.
Bu pozisyonda ise Sivir, Büyü Kalkanı (E) sayesinde Lissandra'nın yeteneklerinden rahatlıkla sıyrılabiliyor. Daha sonrasında ise Sivir, toplayıcı özelliğini kullanıp rahatlıkla olmuşları topluyor.
26 Sivir Oyunu = 19 Galibiyet - 7 Mağlubiyet (%73 Kazanma Oranı)
2. Kore
x5 - İlk Seçim
x10 - İkinci Seçim
x4 - Üçüncü Seçim
* 34 Oyunda 19 Seçim
* 34 Oyunda 19 Seçim
Kore'de ki oranlara baktığımız zaman ''İkinci Seçim''lerde Sivir'in ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Genellikle Kore'de ilk seçimlerde dar olan ormancı havuzundaki şampiyonlar ya da üst koridordaki kabadayı (Hecarim, Gnar vb.) şampiyon tercihleri bulunuyor. Bu sebepten ötürü Sivir tercihleri genellikle ikinci plana sarkıyor.
Yukarıdaki video LCK'da 2.hafta karşılaşması olan CJ Entus ve SBENU arasındaki mücadeledir. Bu maç, Sivir'in stratejik olarak nasıl kullanıldığını çok iyi gösterdiğinden ötürü özellikle eklemek istedim.
Sivir Çin'de daha çok takım savaşlarında savaş başlatmaktan çok, taşıyıcının pozisyon almasını kolaylaştırmada kullanılırken, Kore'de ise Sivir ultisinin ejderha/baron çukurunun olduğu bölgelerde tankların savaşı başlatması için kullanıldığını görüyoruz. Bu da takım kompozisyonlarının nasıl şekillendiğini (tercihler, rotasyonlar vb.) bizlere gösteriyor.
19 Sivir Oyunu = 12 Galibiyet - 7 Mağlubiyet (%63.2 Kazanma Oranı)
Son olarak belirtmek isterim ki, Kore'de maçların genel olarak uzun sürmesi sebebiyle Sivir yerine Jinx gibi hiper taşıyıcı diyebileceğimiz (ön safları eriten) şampiyonların alındığını görüyoruz. Bu sebepten ötürü Çin'e göre Kore'de Sivir'in seçilme oranının daha az olduğunu da söyleyebiliriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder